5 mýtů o kávě: Je nebezpečná a zdraví škodlivá?

Málokdo si dokáže představit ráno bez vůně čerstvě uvařené kávy, která nastartuje organismus do nového dne. Vždyť káva je hned po vodě a čaji mezi Čechy nejčastěji popíjený nápoj. Kolem kávy ale také panuje mnoho mýtů. Je káva škodlivá? A co pití kávy s mlékem? V článku vyvracíme některé z mýtů a polopravd, které se s kávou pojí.

Mýtus #1: Káva škodí zdraví

Káva zdraví neškodí, kdy se konzumuje správně a v rozumném množství. 2 až 6 šálků kvalitního espressa nikomu neublíží. Naopak. V kávě jsou antioxidanty, které jsou pro naše tělo prospěšné.

Káva sice může působit třeba zažívací obtíže, ale to obvykle v případech, kdy na ně dotyčný obecně trpí. Například kvůli vředům, nízké hladině žaludečních šťáv, onemocnění jater nebo slinivky. Pak je vhodné konzumaci kávy omezit. Zdravému organismu ale nijak neublíží.

Mýtus #2: Káva zvyšuje krevní tlak

Ano. Ale jen krátkodobě a velmi málo. Jde o krátkodobý účinek kofeinu, který stimuluje náš nervový systém.

Není tedy nutné se o šálek kvalitní kávy ochudit. Mějte ale na paměti, že stále hovoříme o espressu, kvalitní kávě, nikoli o českém „turku“. Ten samozřejmě obsahuje kofeinu mnohonásobně více. Popíjení „turka“ ve větším množství tedy vhodná není. Platí tady, jako pro všechny jiné potraviny, všeho s mírou.

Mýtus #3: Káva není vhodná pro těhotné a kojící ženy

Není to pravda. Opět samozřejmě platí poučka o subjektivním vnímání obtíží. Pokud ženě nedělá káva dobře, neměla by ji pít. Když ale žádné potíže nemá, může si podle prověřených studií dopřát až 3 šálky denně, tedy množství obsahující maximálně 150 mg kofeinu.

Mýtus #4: Bezkofeinová káva je lepší než s kofeinem

Není. Většina bezkofeinové kávy vzniká chemickým čištěním pomocí dichlormetanu. Zrna se namočí do jeho vodného roztoku, kofein zmizí a káva se následně propláchne, aby chemická látka zmizela. Výsledkem je, bohužel, chemický chuťový dozvuk.

Z tohoto pohledu je tedy lepší pít kávu s kofeinem. Pokud ji nemůžete, pak vybírejte kávu, která se čistí takzvanou švýcarskou cestou. Kofein se při ní odstraňuje pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku. Zrna se velmi dlouho máčejí a dochází k samovolnému vypuzování kofeinu. Metoda je 100% spolehlivá (chemická cesta zbaví kávu jen zhruba 97 % kofeinu) a švýcarská cesta je bezpečnější a zdravější.

Mýtus #5: Káva s mlékem škodí zdraví

Není to pravda. Káva s mlékem může jedincům, kteří jsou citliví na laktózu nebo mají žaludeční potíže, způsobit zažívací potíže, na zdravého člověka ale nemá negativní dopad. Jen je potřeba počítat s tím, že díky mléku se kofein vstřebá pomaleji než u espressa bze mléka.


Máte děti? Chcete vědět, jak by se měly správně a zdravě stravovat? Zajímá vás názor profesionálů? Navštivte náš kurz správné výživy dětía my Vás vše naučíme!