Zdravá výživa v těhotenství

Těhotenství klade na organismus ženy vysoké nároky. Je třeba si uvědomit, že dochází k větším či menším adaptačním změnám v průběhu všech tří trimestrů. První dva mají zásadní význam pro matku, třetí primárně ovlivňuje vývoj miminka a těmto nárokům je potřeba přizpůsobit i příjem jednotlivých živin.

Rozhodně neplatí, že by existovala nějaká zaručená dieta nebo výživový styl zaměřený jen na období těhotenství. Obecně je dobré držet se zásad zdravé výživy. Nepřejídat se, ale také nedržet striktní diety. Je vhodné mít mírně zvýšený příjem bílkovin, dostatečné množství sacharidů a optimální množství zdravých tuků. Není vhodné žádnou z těchto živin vynechávat, jelikož každá z nich má konkrétní význam ve vývoji dítěte.

Bílkoviny

Bílkoviny a jejich dostatečný příjem jsou zásadní pro zdraví matky i dítěte. Jelikož je dítě zcela odkázáno na příjem aminokyselin (základní jednotka bílkovin) od matky, je potřeba, aby jich bylo v jídelníčku dostatečné množství a zabránilo se tak ochabování svalů matky. Z tohoto důvodu se doporučuje denní příjem bílkovin cca 80 g. Z celkového denního příjmu by tak bílkoviny měli tvořit asi 20–25 %.

Nejlépe bílkoviny získáte z vajec, libového masa, jako je kuře, krůta, libové vepřové a samozřejmě také z ryb. Dále nesmíme opomenout mléčné výrobky, které jsou zároveň důležitým zdrojem vápníku a vitamínu D. Bílkoviny lze také čerpat z rostlinných zdrojů, jako je například červená čočka, která by neměla nadýmat, nebo namáčených ořechů. Zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin by mělo být 50:50. V následující tabulce je uveden obsah bílkovin v základních potravinách.

Potravinová skupina Průměrné zastoupení bílkovin na 100 g
Maso libové 18–20 g
Vejce 13–14 g
Ryby 10–21 g
Luštěniny 20-25 g
Ořechy 14–20 g

Sacharidy

Sacharidy by měli u těhotné ženy tvořit asi 50–55 % celkového objemu stravy. Jelikož během těhotenství plod potřebuje velké množství glukózy, je třeba, aby sacharidů v jídelníčku, bylo přibližně 320–380 g denně. Zdrojem by měly být tzv. polysacharidy, jako je celozrnné pečivo, brambory, batáty, neloupaná rýže, pohanka, celozrnné těstoviny, zelenina a méně sladké ovoce. Tyto zdroje se vyznačují velkým množstvím vlákniny, která je také důležitá. Vláknina, společně s dostatečným pitným režimem, pomáhá bojovat se zácpou, která bývá v těhotenství častá.

Tuky

V neposlední řadě je potřeba myslet na dostatečné množství zdraví prospěšných tuků ve stravě. Doporučená denní dávka je 75 g. Základem by měli být rostlinné tuky a oleje, doplněné o živočišné. Důraz je potřeba klást na omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdravý vývoj srdce a mozku dítěte. Mezi kvalitní zdroje tuků lze řadit ořechy a semínka, dále ryby, vejce, olivový a řepkový olej. Pozor na arašídy, které mohou vyvolat alergii.

Je dobré, aby se žena během těhotenství vyhýbala některým rizikovým potravinám, jako jsou uzeniny, rychlé cukry (sušenky, sladké pečivo apod.), umělá sladidla, plísňové sýry, játrové paštiky, syrová vejce a syrové maso a ryby. Primárně by žena měla myslet na to, že není potřeba jíst za dva, ale navýšit energetický příjem jen o cca 300 kcal/ den s ohledem na počáteční váhu při otěhotnění. Pokud ženu trápí nevolnosti nejen ráno ale i během dne, je vhodné popíjet zázvorový čaj, minerální vodu a zaměřit se na lehkou stravu. Důležitou součástí je také pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, který může pomoci se zácpou, zlepšit fyzickou kondici a podpořit i zdravý spánek.

Autor článku: Bc. Lucie Chmelíková, nutriční terapeut.

Zdroj: informace získané studiem v oboru nutriční specialista na 1. lékařské fakultě UK, doplněné z odborné literatury: ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5., MULLEROVÁ, D. Výživa těhotných a kojících žen, 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004, 124 str., ISBN: 80-204-1023-6.

Máte děti? Chcete vědět, jak by se měly správně a zdravě stravovat? Zajímá vás názor profesionálů? Navštivte náš kurz správné výživy dětí a my Vás vše naučíme!